Bruiloften – ze zijn enkele van de belangrijkste evenementen in samenlevingen over de hele wereld. Zeker als jij degene bent die gaat trouwen. Maar wat moet je dragen? Wat is de juistetrouwkleding voor mannen in verschillende scenario’s?

Doe het goed en je creëert een dag die iedereen die aanwezig is zich nog jaren zal herinneren. Doe het verkeerd en je zult ineen krimpen elke keer dat je naar je trouwfoto’s kijkt.

Heren, daarom geef ik jullie vandaag mijn ultieme gids over wat je moet dragen naar een bruiloft. Dit is wat we behandelen:

Waarom we ons verkleden voor bruiloften

Piekeren  over trouwkleding is bijna net zo’n traditie als het gooien van het boeket. In zekere zin is dat een goede zaak.

Niet dat mensen geen impopulaire huwelijkskeuzes maken, of te veel uitgeven aan kleding, of alle andere klachten.

Maar de factor die de kosten van trouwkleding soms opdrijft, is dezelfde factor die het zo essentieel maakt: het is zichtbaar speciaal.

Daarmee bedoelen we dat het niet iets is wat je zomaar uit de kast trekt. Zelfs wanneer trouwkleding niet op maat is gemaakt voor het evenement, is het meestal nog steeds een bewuste keuze om te benadrukken hoe speciaal de gelegenheid echt is. 

Dus verkleden we ons voor bruiloften om de dag specialer te maken.

Bruiloft deelnemers

En de outfit van elke deelnemer speelt zijn eigen rol in het bijdragen:

  • De outfit van de bruid is, in de meeste bruiloften, het middelpunt van de show. Progressieve koppels kunnen daar strijden voor een beetje gelijkheid. De realiteit is dat trouwjurken gemakkelijker extravagant en uniek te maken zijn dan trouwpakken. Bij gebrek aan passende outfits moet iemand in het middelpunt van de belangstelling staan, en 99 van de 100 keer is het de bruid.
  • De outfits van de bruidsmeisjes zijn er om die van de bruid te complimenteren. Ze kunnen al dan niet worden gecoördineerd met het gezelschap van de bruidegom, afhankelijk van hoe goed georganiseerd de bruiloft is.
  • De outfit van de bruidegom is er om alles perfect te maken voor de bruid (net als al zijn andere verantwoordelijkheden – die dag en voor de rest van zijn leven!). Het is zijn taak om er zo scherp mogelijk uit te zien zonder de aandacht van de bruid te stelen.
  • De outfits van de getuigen zijn meestal een vergelijkbare versie van die van de bruidegom, of iets anders dat zijn ensemble aanvult, maar net niet helemaal evenaart.
  • De outfits van gasten krijgen meestal een specifieke dresscode. Als die er niet is, is traditioneel goede zakelijke kleding met misschien een paar kleine accenten geaccepteerd. Ze moeten altijd een beetje extra inspanning tonen voor de speciale dag.

Voor al deze deelnemers kan de trouwkleding een beetje extra ongemak betekenen. Het hangt af van de bruiloft. Maar universeel gezien is het doel om een beetje meer flair toe te voegen aan een speciale dag – en dat is een doel waar we het allemaal over eens zijn.

Met dat in gedachten bekijken we zowel traditionele als moderne outfits voor elke mannelijke deelnemer: hoe te kleden als de bruidegom, hoe de bruidsjonkers zich moeten kleden, en wat te dragen als een bruiloftsgast.

We kijken ook naar de basisvoorschriften voor dresscodes die op uitnodigingen worden gebruikt, en hoe je je moet kleden voor een bruiloft of kostuumceremonie met een thema.

De vijf vragen die de dresscode van een bruiloft bepalen

Stel jezelf deze vragen om het niveau van formaliteit voor een bruiloft te bepalen:

#1 Waar gaat de bruiloft plaatsvinden?

Buitenbruiloften zijn meestal minder formeel dan binnenbruiloften.

Als het paar op het strand gaat trouwen, zou een linnen shirt en broek geweldig werken! Je kunt ook overwegen om een pantalon te dragen met een traditioneel overhemd zonder stropdas. Op deze manier houd je de sfeer van je ceremonie nog steeds casual, maar zie je er goed uit!

Als er een bruiloft binnenshuis wordt gepland, met name in een sierlijke kerk, kun je formele of semi-formele kleding overwegen.

Als je de neiging hebt om op de hoogte te zijn van de huidige modetrends en jezelf als een modieuze man beschouwt, kan formele kleding een optie voor je zijn. Maar als je meer een klassieke man bent, wil je misschien kiezen voor een semi-formele outfit.

Een smoking zal nooit uit de mode raken (dat is het al meer dan honderd jaar!), dus je kunt niet fout gaan.

#2 Wanneer vind de bruiloft plaats?

Traditioneel, als een bruiloft plaatsvindt voor zonsondergang (of 18.00u. afhankelijk van wat het eerst komt), wordt het beschouwd als een evenement overdag en daarom minder formeel; smokings zijn waarschijnlijk ongeschikt voor een evenement overdag.

Kies in plaats daarvan voor een meer casual optie zoals een pak. Wanneer je een zwart pak draagt dat goed past, kan het uiterlijk net zo mooi zijn als een smoking, terwijl het geschikt blijft voor het evenement.

Bruiloften na zonsondergang (of 18.00u.) worden beschouwd als meer formele, nachtelijke evenementen en zijn meer bevorderlijk voor smokings.

Als het evenement zich uitstrekt over de dag- / avondtijden, kies dan voor de optie die het beste bij het evenement past. Als de ceremonie bijvoorbeeld om 13.00u. wordt gehouden, maar de receptie pas ’s avonds zal zijn, kun je kiezen voor een iets meer casual pak.

Als de ceremonie echter om 16.00u wordt gehouden met het diner en de receptie direct daarna, zou je kunnen overwegen om de regels te buigen en een smoking dragen. Volg je gevoel!

#3 Wat is het algemene “gevoel” van het evenement?

Praat hierover met de bruid en bruidegom. Vraag hen om hun visie op het evenement te delen. Hebben ze altijd al een romantische, sprookjesachtige bruiloft gewild, compleet met hoge hoeden en smokings? Of denken ze aan een ongedwongen ceremonie bij zonsondergang op hun geliefde strand? Afhankelijk van hun ideeën en het thema van het evenement, kun je bepalen welke stijl het meest geschikt is.

#4 Wat wordt er van gasten verwacht?

Nogmaals, dit is waarschijnlijk een geweldig onderwerp om met de bruid en bruidegom te bespreken. Stel dat een van je goede vrienden verschijnt in een broek en een overhemd (zonder stropdas). Zou je eerste gedachte dan zijn: ‘Wow, ik ben blij dat hij zich op zijn gemak voelt!’ of zou je denken: ‘hoe ongepast voor de bruiloft!’?

Zorg ervoor dat je rekening houdt met de gevoelens van het paar. Sommige bruiden voelen zich op hun gemak met hun gasten die kleding dragen waarin ze zich op hun gemak voelen, terwijl anderen eisen dat hun gasten gekleed zijn in black tie.

Wat er ook wordt besloten, zorg ervoor dat wat je draagt samenvalt met de formaliteit waaraan gasten zich moeten houden.

#5 Wat gaat de bruid dragen?

Zelfs als het een traditioneel paar is en de bruidegom niet weet hoe de jurk van de bruid eruit ziet tot de trouwdag, zal het hebben van een idee van de stijl en formaliteit de bruidegom helpen om te beslissen hoe hij en andere mannen eruit moeten zien.

Gaat de bruid een korte jurk van cocktaillengte dragen? Of draagt ze een traditionele jurk met alles erop en eraan? Het weten van deze details zal je helpen om het niveau van formaliteit te bepalen dat door iedereen wordt verwacht.

Denk er eens over na – als je ervoor kiest om een linnen shirt en broek te dragen terwijl de bruid een jurk met sleep en sluier draagt, zie je er misschien een beetje vreemd uit.

Je kunt je bruiloft elke look geven die je wilt, zolang je je opties kent.

Formalwear is uitgebreid (en duur), black tie is elegant in de avond en pakken zijn altijd geschikt op elk moment van de dag.  Meer casual stijlen kunnen gemakkelijker zijn voor de gasten en de portemonnee.

Identificeer de dresscode, kies een geschikte stijl en zoek vervolgens naar goed passende, kwaliteitskleding die daarbij past. Als het jullie bruiloft is, deel dan de dresscode met je gasten zodat ze weten wat er van hen wordt verwacht. Het hebben van een paar richtlijnen is een stuk minder stressvol dan het raden en hopen dat je niet buiten de boot valt.

De drie dingen om te onthouden voor ELKE bruiloft

Trouwkleding is een ongelooflijk breed onderwerp. Maar het komt allemaal in wezen neer op deze drie punten:

#1 Begin vroeg met het kopen van je trouwkleding

Heren, ik raad je aan om minstens 3 maanden voor de bruiloft te beginnen. Waarom?

Geld besparen – De man die een paar weken voor zijn bruiloft binnenkomt, geeft uiteindelijk meer uit. Dit resulteert in het moeten maken van overwerkkosten en mogelijke fouten van een overhaaste bestelling. Alles kan gemakkelijk worden vermeden met wat planning vooraf.

Stress vermijden – Er is genoeg stress waar je mee te maken hebt tijdens je bruiloft. Maak je outfit er niet een van. Het kiezen en kopen van je outfit een paar maanden van tevoren zal samengaan in het verminderen van stress.

Je hebt tijd om te oefenen – Met je outfit uitgezocht, kun je het testen. Trek je kleren aan en draag ze door het hele huis of zelfs op kantoor als je kunt. Maak het je eigen. Als je een nieuw paar schoenen hebt gekocht, heb je voldoende tijd om ze in te breken. Er is niets erger dan pijnlijke, ongemakkelijke voeten. Pas wel op dat je je outfit op geen enkele manier beschadigt!

#2 Zie er op je best uit

Je moet eruit zien als een onderdeel van de procedure. Ken de dresscode, voer het goed uit en heb alle feestelijke accenten die je nodig hebt om er op de juiste manier feestelijk uit te zien.

Je goed kleden op je trouwdag is een teken van respect. Niet alleen aan je partner, maar aan alle gasten om je heen die deze speciale gelegenheid samen delen.

Zorg voor een outfit die goed bij je past en zorg ervoor dat alles netjes is. Gepoetste schoenen, geknipt haar en nagels, schone kleding – het gaat erom dat de dingen er speciaal uit zien en te laten zien dat je echt je best hebt gedaan.

Foto’s van je trouwdag gaan een leven lang mee. Zorg ervoor dat je er scherp uitziet, zodat je niet elke keer de blik van schaamte hebt als de albums tevoorschijn komen.

#3 Wees gemakkelijk in de omgang

Nooit bekritiseren, nooit klagen; in feite nooit kleding noemen, behalve om je bruid te vertellen dat haar jurk mooi is. Jij doet je best en vertrouwt erop dat iedereen hetzelfde doet, en je houdt alle meningen voor jezelf. Zelfs als je bruid je een vest met Hawaiiaanse print heeft laten dragen.

Op zoek naar een trouwpak op maat?

In onze brochure lees je alles over een trouwpak op maat. Van het opmeten en het proces van het samenstellen van het trouwpak tot een aantal voorbeelden en de verschillende prijzen. Download de brochure hier!

ADD COMMENTS